Dąb a wino

Kategoria: Dęby
Tagi : , ,

Dąb a wino Czy korzystanie z drewna dębowego w produkcji wina jest czymś dobrym? Wiele osób ma zdecydowane poglądy, dotyczące wykorzystania drewna pochodzącego z dębu. Jest to często utrwalane, w oparciu o ich doświadczenie. Ale ten obraz dziś, nie jest już tak czarny lub biały jak mogłoby się to wydawać. Pierwotnie, drewno dębowe miał prostą funkcję w odniesieniu do produkcji wina. Wino było dostarczana w szczelnym pojemniku, służącym do jego przechowywania i transportu. Były to beczki dębowe! W czasie, kiedy winiarze odkryli, że przechowywanie wina w drewnie ma też inne zalety, na przykład takie jak pomoc w jego rozjaśnianiu i stabilizacja, ale również zwiększanie ich złożoności pod względem smaku, struktury i długowieczności win czerwonych. Wina mogą być przechowywane w małych, dębowych beczkach, znanych jako „beczułki”, aż do dużych beczek. Beczkach nada winu mocniejszego smaku, ze względu na większą powierzchnię kontaktową. Alternatywną, tańszą metodą były stosowane takich praktyk, jak dodawanie dębowych wiór do wina, w czasie procesu fermentacji. Dębowe wióry były dodawane luzem, lub w dużych torebkach, zawieszony we wnętrzu beczki. Winiarze mogli również wstawiać drewniane drążki do do zbiornika, aby osiągnąć podobny rezultat. Aż do 2006 r., praktyka wykorzystywania kawałków drewna dębowego, była dozwolona w Unii Europejskiej. Fabrycznie nowe beczki dębowe, są wykorzystywane do dodania winu pełniejszego efektu. Beczki takie mogą być wykorzystywane tylko raz, lub co najwyżej dwa razy. Jak można było oczekiwać, użycie nowych beczek, doda winu lepszego i bardziej intensywnego, dębowego aromatu. Główne rodzaje dębu wykorzystywanego do produkcji beczek winiarski, to francuski dąb i dąb amerykański. Francuski dąb jest bardzo mocno i ziarnisty. Jego wykorzystanie nadaje bardziej subtelny wpływ na wino. Amerykański dąb ma bardziej otwartą strukturę i jest używany do produkcji win czerwonych, bardziej pełnych jeśli chodzi o walory smakowe. Są to takie wina, jak australijskie Shiraz i czerwone wina z Rioja.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes